16.6 C
Amsterdam

Rutte koppelt Holocaust aan 7 oktober

Lees meer

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft afgelopen zondag tijdens de jaarlijkse Holocaustherdenking de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog gekoppeld aan de Hamas-aanval van 7 oktober vorig jaar.

We kunnen bij deze Holocaustherdenking niet om 7 oktober heen‘, zei de premier gisteren. Op 7 oktober 2023 viel Hamas Israël aan, met 1300 doden tot gevolg. Deze aanval was aanleiding voor een bloedige Israëlische tegenaanval op de Gazastrook, die aan meer dan 25.000 Palestijnen, waaronder meer dan 10.000 kinderen, het leven heeft gekost. Maar over hen sprak Rutte niet.

De pro-Israëlische opstelling van Mark Rutte ligt al langer onder vuur. Vorige week onthulde NRC dat het kabinet onwelgevallige informatie over Israël onder het tapijt heeft geveegd. Ook blijft Nederland onderdelen leveren voor Israëlische gevechtsvliegtuigen.

Gisteren was er ook veel ophef over de Hogeschool Utrecht, waar een lezingenreeks over de Holocaust gecanceld zou zijn. Het ligt genuanceerder: de lezingenreeks wordt uitgesteld.

Hogeschool Utrecht wilde vanaf 7 februari een lezingenreeks organiseren over de Holocaust, in samenwerking met het Centrum Informatie Documentatie Israël. De pro-Palestijnse actiegroep New Neighbours Utrecht had hier echter grote moeite mee, want CIDI ‘verdedigt de oorlogsmisdaden van Israël’. ‘Het CIDI vreet zich zo in bij het onderwijs. En de HU laat het gebeuren. Wij niet. Jij?’ schreef de actiegroep op Instagram.

Op sociale media werd het nieuwsbericht in de Telegraaf door verschillende rechtse politici – onder andere VVD-leider Dilan Yesilgöz, Pieter Omtzigt van NSC en Caroline van der Plas van BBB – verbonden met antisemitisme.

New Neighbours Utrecht was ook boos over het artikel in de Telegraaf, waarin CIDI de pro-Palestijnse actiegroep wegzette als Jodenhaters. New Neighbours omschrijft zich op Instagram als een community ‘die onvoorwaardelijk voor mensenrechten staat’ en dus ook tegen antisemitisme is. ‘We zijn verbaasd over de heftige en ongenuanceerde reactie van het CIDI, waarin ze ons classificeert als ‘activistisch, antisemitisch tuig’. Dit treft onze hele community, inclusief de Joodse mensen onder ons’, aldus New Neighbours.

‘Wij zijn honderd procent voor educatie over de Holocaust en antisemitisme. Dit hebben we ook meerdere keren laten zien in de praktijk. Het past bij ons bredere activisme voor mensenrechten en gelijkheid. We verbazen ons er ook over dat het CIDI aantoonbaar onjuiste argumenten gebruikt in haar verwijten. Zij wekt de indruk dat de collegereeks puur en alleen om de Holocaust en antisemitisme zou gaan en dat dit niet gerelateerd zou zijn aan het geweld in Gaza. Iedereen die naar de site van het CIDI gaat en daar de aankondiging over deze collegereeks leest, kan direct constateren dat (toenemend antisemitisme door) 7 oktober en het Palestijns-Israëlisch conflict voor de organisatoren van de collegereeks (Hogeschool Utrecht en het CIDI) de aanleiding voor deze collegereeks waren.’

- Advertentie -