Enkele samenwerkende moskeekoepels, die meer dan 250 moskeeën en islamitische organisaties vertegenwoordigen, maken zich ‘grote zorgen’ over ´eenzijdige berichtgeving in media en politiek´ en een ‘enorme druk om je uit te spreken voor Israël’. Ze denken dat islamofobie een rol speelt in wat zij ervaren als pro-Israëlische partijdigheid in Nederland. Zo meldt Nieuw Wij.
De moskeekoepels zien in de wijze waarop de burgemeester van Rotterdam werd verguisd, nadat hij geen Israëlische wilde ophijsen na de aanslagen van Hamas, een voorbeeld van anti-islamitische bevooroordeeldheid. ‘Over de beslissing van Aboutaleb werd heel anders gesproken dan over de beslissing van de burgemeester van Utrecht of Almere. Hoewel de uitkomst exact hetzelfde was. Het enige verschil is dat de burgemeester van Rotterdam een moslim is,’ schrijven de moskeekoepels in hun statement.
Een ander voorbeeld betreft de framing van pro-Palestijnse demonstraties als ‘impliciet gewelddadig’ en een vorm van ‘terreurverheerlijking’, terwijl pro-Israël demonstraties gezien worden als uitdrukking van gevoelens van verdriet en steun.
Bij de demonstratie in Amsterdam, waar de Kanttekening bij was, kwam dit ook aan de orde toen drie pro-Israëlische vliegtuigjes rondcirkelden met o.a. de provocerende tekst ‘Love Humus, not Hamas’. Demonstranten werden boos omdat ze als terrorist werden weggezet.
‘Aan deze dubbele maat liggen angst voor en haat jegens moslims ten grondslag’, zeggen de moskeekoepels. ‘Vanuit verschillende kanten en machtsposities wordt een enorme druk uitgeoefend om je vooral vóór Israël uit te spreken. Deze druk is op moslims nog vele malen groter,’ zo schrijven de koepels. ‘Zodra men de Nakba ter sprake brengt, de massamoorden op Palestijnen, de verdrijving, de kolonisatie en de bezetting, wordt men direct weggezet en afgeserveerd. De 75 jaar aan onrecht en verdrukking die het Palestijnse volk ervaart, blijft op deze manier structureel onderbelicht,’ aldus de moskeekoepels.