10.7 C
Amsterdam

Saoedi-Arabië nodigt Houthi-leiders uit voor vredesbespreking Jemen

Lees meer

Saoedi-Arabië heeft vertegenwoordigers van de Houthi-beweging uitgenodigd om te praten over vrede in Jemen, meldden Saoedische staatsmedia afgelopen donderdag.

Het gesprek had tot doel ‘een permanent en alomvattend staakt-het-vuren in Jemen’ te bewerkstelligen, alsmede om na te denken over ‘een duurzame politieke oplossing die aanvaardvaar is voor alle Jemenitische partijen’, aldus de Saudi Press Agency.

In april dit jaar bezocht een Saoedische delegatie Jemen en sprak daar met Houthi-leider Mahdi al-Mashat. Dat was de eerste openbare bijeenkomst tussen Saoedische functionarissen en Houthi’s sinds het uitbreken van de oorlog in 2015.

De oorlog in Jemen is nu acht jaar aan de gang en heeft aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Saoedi-Arabië besloot in 2015 te interveniëren nadat de sjiitische Houthi’s Sanaa hadden ingenomen, de hoofdstad van Jemen. Volgens analisten realiseert Saoedi-Arabië zich nu dat de oorlog tegen de Houthi’s niet gewonnen kan worden, en er naar een politieke oplossing gezocht moet worden. Saoedi-Arabië heeft eerder dit jaar – dankzij Chinese bemiddeling – de diplomatieke banden met aartsvijand Iran hersteld, een bondgenoot van de Houthi’s.

- Advertentie -