13.4 C
Amsterdam

Saoedi-Arabië: rabbi probeert joodse gemeenschap te leiden die niet bestaat

Lees meer

Jacob Herzog probeert luidkeels een joods leven op te bouwen in Saoedi-Arabië, waar niet-islamitische religieuze uitingen verboden zijn.

Onlangs, tijdens het joodse Chanoekafeest, maakte deze Amerikaan-Israëlische jood een video van hoe hij kaarsen aanstak in zijn hotelkamer in de Saoedische hoofdstad Riyad. Hij trok de gordijnen dicht, omdat publieke niet-islamitische religieuze uitingen verboden zijn.

Volgens the Times of Israel was deze semi-publieke daad een laatste stap in zijn poging om opperrabijn te worden van Saoedi-Arabië, een land dat officieel geen joodse gemeenschap kent omdat iedereen officieel moslim is.

Sinds de zomer maakte Herzog vijf pr-reizen naar het koninkrijk. Hij schroomt niet om zijn ambitieuze doelen voor de toekomst te delen. Die variëren van het vestigen van de aandacht op koosjer eten in de supermarkten tot het openen van Joodse gemeenschapscentra en scholen. Zijn verhalen deelt hij op Instagram.

Het handjevol joden dat in Saoedi-Arabië woont en werkt is niet blij met de acties van rabbi Jacobs. Ze willen liever onder de radar blijven, om zo te voorkomen dat de Saoedische autoriteiten zich beledigd voelen.

‘Dit is niet hoe de dingen hier worden gedaan’, aldus vier joden die in de Golf wonen en regelmatig naar Saoedi-Arabië reizen. ‘Hij gedraagt zich als een stier in een porseleinkast.’

Maar de 45-jarige Herzog heeft hier geen boodschap aan, vertelt hij aan the Times of Israel. ‘Ik word niet tegengehouden door angst… Ik ben niet bang.’

- Advertentie -