14.4 C
Amsterdam

Saoedi’s persten moslimlanden af om Jemen-onderzoek VN af te schieten

Lees meer

Saoedi-Arabië heeft andere moslimlanden gechanteerd, met als doel een VN-onderzoek naar Saoedische oorlogsmisdaden in Jemen te torpederen. Hiervoor zette het koninkrijk ook de pelgrimstocht naar Mekka als middel in, zo meldt de Britse krant the Guardian.

In oktober stemde een nipte meerderheid in de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties tegen de resolutie over Jemen. Indonesië, Bangladesh, Senegal en Togo onthielden zich aanvankelijk van stemming, maar besloten onder Saoedische druk uiteindelijk tegen te stemmen.

In ieder geval werd tegen Indonesië de bedevaart naar Mekka gebruikt als chantagemiddel. Saoedi-Arabië dreigde Indonesische corona-vaccinatiecertificaten niet te erkennen, als Indonesië niet tegen de VN-resolutie zou stemmen.

Een week na de stemming in de VN nodigde de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een bondgenoot van Saoedi-Arabië in het conflict in Jemen, Senegal uit voor een handelsdeal, om de ‘samenwerking’ tussen de ‘twee bevriende landen’ te stimuleren.

‘Het is verschrikkelijk dat de Saoedi’s deze strijd winnen ten koste van het Jemenitische volk’, aldus een waarnemer die dichtbij de zaak stond. ‘Maar het is ook een schoolvoorbeeld voor andere landen, zoals Rusland en China, om elk ander onderzoek te torpederen.’

De VN-stemming betekende een klap in het gezicht van westerse landen die willen dat dit onderzoek zou worden voortgezet, maar ook voor de burgers van Jemen die slachtoffer zijn van mogelijke oorlogsmisdaden, waaronder ook de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

In Jemen woedt nu al zeven jaar een bloedige burgeroorlog, nadat sjiitische Houthi-rebellen de Jemenitische hoofdstad Sanaa veroverden. Hierop besloot Saoedi-Arabië tot een militaire interventie om de Jemenitische regering te steunen.

Inmiddels zijn tienduizenden mensen omgekomen en miljoenen ontheemd door wat de VN de ergste humanitaire crisis ter wereld noemt. Ongeveer 80 procent van de dertig miljoen burgers in Jemen is afhankelijk van hulp.

- Advertentie -