20.2 C
Amsterdam

Schotse oud-premier Humza Yousaf waarschuwt voor moslimhaat

Lees meer

‘Velen maken zich terecht zorgen over de opkomst van populisme. Maar er zijn maar weinig politici bereid om moslimhaat te erkennen als drijfveer van datzelfde populisme’, schrijft Humza Yousaf, voormalig premier van Schotland in een opiniestuk in the Guardian.

Volgens Yousaf is het wrokkige sentiment tegen moslims zo genormaliseerd dat rechtse politici niet eens de moeite meer nemen om het te verbergen.

Yousaf constateert dat bij de verkiezingen in Europa de verkiezingswinst is gegaan naar partijen die een ‘verdienmodel’ hebben gemaakt van het openlijk beledigen van moslims.

Hij vertelt dat moslims om hem heen steeds meer teleurgesteld raken in de politiek.

‘Ik ben een trotse, westerse moslim. Ik heb de eer en het privilege gehad om de eerste moslimleider te zijn in een westerse democratie. En toch wordt het steeds moeilijker om medemoslims te overtuigen van het idee dat Europa geen problemen heeft met ons bestaansrecht’, waarschuwt hij.

Hij richt zijn pijlen verder op radicaal-rechtse politici zoals Nigel Farage. De brexiteer zou zijn loopbaan danken aan voortdurende islamofobe opmerkingen. Hij somt Farages uitspattingen op. Zo zouden moslims volgens hem de Britse waarden niet delen, een ‘vijfde colonne’ vormen (een eufemistische benaming voor landverraders en interne vijanden) en naar Europa zijn gekomen ‘om het land over te nemen’.

Yousaf verwijt de media haatdragende politici ‘obsessief’ een platform te bieden, terwijl moslims gemarginaliseerd worden en zich niet thuis voelen.

Volgens hem is deze vorm van politiek bedrijven een veiligheidsrisico waar terroristische groepen zoals Islamitische Staat op kunnen inspelen. ‘Het is niet te laat voor politici om moslimhaat te benoemen en tegen te gaan’, aldus Yousaf, die wijst op het grote gevaar van aanslagen.

- Advertentie -