18 C
Amsterdam

Sylvana Simons (BIJ1) doet aangifte tegen Joost Eerdmans (JA21)

Lees meer

Partijleider Joost Eerdmans van JA21 verspreidt ‘willens en wetens onwaarheden’, stelt Sylvana Simons. De partijleider van BIJ1 gaat aangifte doen, meldt ze vandaag in reactie op een artikel van journalist Chris Klomp over de ‘informatieoorlog’ die Eerdmans en zijn partij zouden voeren tegen Simons.

Klomp noemt voorbeelden van (online) media die beweren dat Simons, die BIJ1 oprichtte om racisme te bestrijden, zelf racistisch is. Dat klopt niet, stelt Klomp vast: diverse opnames van Simons zijn bewerkt om te misleiden. De bron van die desinformatie  zou de politicus Eerdmans  zijn ‘die in eerste instantie de beelden geknipt op het net knalde’.

Simons botste in 2021 al hard met Eerdmans, toen hij stelde begrip te hebben voor werkgevers die op basis van hun ervaringen mensen met een bepaalde achtergrond discrimineren.

Simons reageerde daarop met een prikkelend tegenvoorbeeld: ‘Hoe vreemd zou het zijn als ik voor zou stellen, per motie wellicht, om alle witte mannen op basis van geleefde ervaringen te vervangen door mensen waar we die ervaring niet mee hebben?’ Die uitspraak is vervolgens door JA21 gebruikt om te beweren dat Simons zelf racistisch is.

Twee weken geleden sprak Simons Eerdmans op Twitter aan: ‘Wanneer gaan jij en je partij duidelijk maken dat jullie beelden gemanipuleerd hebben om mij te framen? Want het wordt echt irritant nu en ik wil jullie niet in een rechtszaal voor lul zetten. Maar tegelijkertijd: wat moet, dat moet. Zo klaar hiermee.’

Eerdmans reageerde fel: ‘Wat denk je nou zelf? Dat we bij elk fragment dat iemand deelt van dit debat erbij gaan zeggen dat jij je hier ‘cynisch’ (of cryptisch?) aan het uitdrukken was, wat veel toeschouwers – waaronder ikzelf – totaal niet duidelijk werd?’

Vandaag kwam daarop een definitieve reactie van Simons: tot ziens in de rechtszaal.

- Advertentie -