14.8 C
Amsterdam

Sinwar gooide voor zijn dood nog een stok naar een Israëlische drone

Lees meer

Israël heeft Hamas-leider Yahya Sinwar, naar verluidt het brein achter de terreuraanval van 7 oktober, gedood. Uit dronebeelden van het Israëlische leger blijkt dat hij tot het einde heeft gevochten, aldus the Guardian.

Op de video, die veelvuldig wordt gedeeld op sociale media, is te zien hoe een Israëlische drone een verwoest complex binnenvliegt en een gewonde man, later geïdentificeerd als Yahya Sinwar, op een stoel observeert. Wanneer de drone langzaam dichterbij komt, pakt Sinwar met veel moeite een stok op en gooit die achterwaarts naar het vliegende object, dat erin slaagt deze te ontwijken.

Op sociale media wordt het nieuws dat de Hamas-leider is gedood op uiteenlopende manieren geïnterpreteerd. Pro-Israëliërs beschouwen zijn dood als ‘ultieme gerechtigheid’, zoals oud-CIDI-voorzitter Ronny Naftaniël, die daarbij een foto deelt van Sinwar onder het puin.

Aan de andere kant lijkt de manier waarop Sinwar is gedood – in actieve strijd – zijn populariteit te hebben vergroot en hem zelfs tot ‘martelaar’ van de Palestijnse zaak te hebben gemaakt.

Dat hij nog een stok gooide, wordt opgehemeld als een ‘laatste daad van verzet’. Volgens oud PVV’er Arnoud van Doorn zou hij als een ‘echte moslimleider’ op het slagveld zijn gestorven, in plaats van zijn leven lang ‘als een clown rond te wandelen’ (met daarbij een foto van de koning van Jordanië in militaire dracht).

- Advertentie -