21.8 C
Amsterdam

‘Soevereine terroristen’ hadden burgemeester als doelwit

Lees meer

Burgemeester Ron König van Deventer was het doelwit van een geplande aanslag door zogenaamde ‘soevereine terroristen’. Dit maakte het Openbaar Ministerie bekend tijdens een rechtszitting in Rotterdam, aldus de Volkskrant.

De soevereinen vormen een groep van ‘autonome mensen’ die zich hebben afgekeerd van de overheid en volledig onafhankelijk willen leven. Ze zien de overheid en andere instanties als belemmeringen voor de vrijheid van burgers. Dit is de eerste keer dat de groep in verband wordt gebracht met terrorisme.

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft al langer zorgen over toenemend geweld tegen burgemeesters en andere bestuurders. In juli werd een man veroordeeld voor het bedreigen van de burgemeester van Tubbergen, en in augustus werd de auto van Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, in brand gestoken.

De zaak in Deventer kwam aan het licht toen twee mannen (25 en 45 jaar) in april werden aangehouden voor wapenhandel op een parkeerplaats in Heeten. Bij huiszoekingen werden later elf vuurwapens gevonden, en vier andere verdachten werden opgepakt.

Afgelopen woensdag werd een 66-jarige vrouw als zevende verdachte aangehouden. Zij zou betrokken zijn bij Common Law Nederland Earth, later omgedoopt tot Volksraad.

Het OM beschouwt de groep als staatsgevaarlijk en terroristisch, omdat ze streven naar de omverwerping van de overheid en niet terugschrikken voor geweld. Hun doel is gewelddadige confrontaties met lokale bestuurders en het ‘berechten’ van hen in volkstribunalen.

- Advertentie -