21.4 C
Amsterdam

St. Eustatius: actie voor slavernijmonument

Lees meer

Ubuntu Connected Front (UCF), de dominante politieke partij in de Nederlandse gemeente St. Eustatius, ijvert voor een slavernijmonument. Dit ‘Monument of Honor’ is dan ter herinnering alle Afrikanen die ooit gedwongen voet op het eiland hebben gezet.

‘We willen dat het Monument een verzamelpunt is voor herinneringen, Afrikaanse traditionele ceremonies en gebeden, niet alleen voor de inwoners van St. Eustatius maar ook voor andere Afrikanen in de diaspora’, vertelt UCF-voorzitter Kenneth Cucalay tegen Afro Magazine.

Tienduizenden Afrikanen zijn met geweld aan wal gebracht op St. Eustatius om daarna alle verschrikkingen van de slavernij te moeten doorstaan, vervolgt hij. ‘Wij moeten ze het waardige respect geven dat ze hebben verdiend, maar nooit hebben gekregen.’

De partij werkt aan een draagvlakonderzoek voor het realiseren van het monument. Cucalay vindt dat de overheid fondsen moet vrijmaken om het monument mogelijk te maken. En de strijd is pas helemaal gestreden als er herstelbetalingen zijn gerealiseerd, aldus de plaatselijke UCF-voorman.

UFC protesteert sinds enkele maanden tegen de graafactiviteiten bij de begraafplaats Golden Rock, om de graven van tot slaaf gemaakten te beschermen.

- Advertentie -