7.3 C
Amsterdam

Steun voor veroordeelde Britse mannen die zeggen dat ze slachtoffer zijn van racisme

Lees meer

Liberty, een Britse mensenrechtenorganisatie, steunt drie zwarte gevangenen in hun zaak. Zij zijn veroordeeld voor moord, maar zeggen dat de politie zich schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. Dit schrijft de Britse krant The Guardian.

Durrell Goodall, Reano Walters en Nathaniel ‘Jay’ Williams werden als tieners tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de moord in 2016 in Manchester op de 18-jarige Abdul Hafidah. Het slachtoffer werd vermoord door de toen 19-jarige tiener Devonte Cantrill.

Er werden echter in totaal twaalf jongens vervolgd, waaronder de drie zwarte jongens. Ze kregen levenslang op grond van de controversiële joint enterprise-wet. Deze wet houdt in dat ieder bendelid verantwoordelijk is voor een gewelddadig incident, ongeacht de omvang van het eigen aandeel. Ook leden die opzettelijk een persoon hebben ‘aangemoedigd en geholpen’ kunnen op grond van deze wet worden vervolgd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat zwarte mannen en jongens onevenredig vaak worden gezien als bendeleden en dat er in het Britse rechtssysteem sprake is van rassendiscriminatie.

In mei hebben de drie zwarte mannen een bezwaarschrift ingediend bij de Criminal Cases Review Commission. Ze willen dat hun veroordeling wordt herzien. Advocaten stellen, na twee jaar onderzoek dat er geen gewelddadige criminele bende was die Active Only heette, en noemen de veroordeling een ‘grove gerechtelijke dwaling’.

Liberty ondersteunt de drie mannen nu ook. De Britse mensenrechtenorganisatie betoogt dat de door de politie en de Crown Prosecution Service (CPS) aangedragen bewijzen over het bendelidmaatschap van de drie onevenredig vaak worden gebruikt tegen jonge zwarte mensen. De bewijzen zijn volgens Liberty daarnaast mager, in het bijzonder dat bepaalde rap- en drillmuziek een bewijs zou zijn van banden met bendes. Dat dit toch als bewijs wordt gezien heeft volgens Liberty te maken met racistische vooroordelen en onwetendheid over de jeugdcultuur. Liberty is bovendien van mening dat de privacy van de drie is geschonden, omdat ze van een bendelidmaatschap zijn beschuldigd op basis van hun vriendschappen, hun muzikale voorkeuren en afbeeldingen die ze op hun mobiele telefoons deelden.

‘We weten dat vooral jonge zwarte mannen het doelwit zullen zijn van joint enterprise-vervolgingen, vaak op grond van twijfelachtig bewijs dat de jongeren ‘in een bende’ zaten’, zegt Emmanuelle Andrews, beleids- en campagnemanager bij Liberty. ‘We weten ook dat het begrip ‘bende’ niet alleen slecht gedefinieerd is, maar ook zwaar geracialiseerd, en dat het toezicht op ‘bendes’ wordt gebruikt om vriendschappen tussen jonge zwarte mannen en jongens te criminaliseren.’

De Criminal Cases Review Commission neemt de zaak in behandeling. Een woordvoerder vertelde aan The Guardian dat de commissie nog niet weet hoe lang het zal duren totdat er een besluit valt of de zaak heroverwogen moet worden of niet.

- Advertentie -