Op 22 juni dit jaar arresteerden Nederlandse autoriteiten de Palestijns-Nederlandse activist Amin Abou Rashed, omdat hij de Palestijnse bevrijdingsbeweging Hamas financieel zou ondersteunen. Palestijnen en hun sympathisanten, onder aanvoering van de Nederlandse boekhandelaar Oscar Bergamin, eisen zijn vrijlating.
‘In Nederland kun je om zeer eenvoudige redenen in hechtenis of in voorlopige hechtenis worden genomen, zelfs als er geen bewijs is’, zegt Bergamin tegen Middle East Eye. Abou Rashed werd volgens Bergamin ‘ontvoerd’ door de Nederlandse autoriteiten op grond van heel oud bewijsmateriaal, krantenartikelen en verzonnen beschuldigingen uit Israël. Aan Middle East Eye vertelt de boekhandelaar dat hij vorige week een telefoongesprek had met Abou Rashed. Deze vertelde dat de Nederlandse autoriteiten onderzoek naar hem hadden gedaan via zijn sociale mediapagina’s, waarop hij zijn liefdadigheidsacties deelt.
Bergamin: ‘Hij werd drie dagen lang ondervraagd vanwege foto’s en connecties die hij op Facebook plaatste, dus er was niets over banken en financiële transacties met zogenaamde Hamas-achtige mensen.’
Bergamin denkt dat Abou Rashed is opgepakt vanwege zijn deelname aan een conferentie voor Palestijnen in Europa, die de Israëlische ambassade in Zweden naar verluidt wilde cancelen.
Bergamin vindt dat de Nederlandse autoriteiten Abou Rashed onmiddellijk moeten vrijlaten. ‘Hij heeft medische hulp nodig; het is belangrijk dat hij zijn vrijheid terugkrijgt in plaats van achter de tralies te zitten.’ Hij vertelt ook dat de familie van Abou Rashed nog steeds ‘in shock’ is over zijn arrestatie.
Nick van Bremen van het Rotterdamse advocatenkantoor Van Bremen Advocaten, die Abou Rashed juridisch bijstaat, vertelt Middle East Eye dat er niet veel bewijs is tegen zijn cliënt. ‘We zien geen enkel bewijs dat de bewering kan ondersteunen dat hij geld overmaakt naar Hamas. Er loopt nog steeds een onderzoek, maar we geloven in de onschuld van onze cliënt en we hebben hem de laatste tijd vaak gesproken.’
Abou Rashed ontkent actief te zijn voor de Palestijnse bevrijdingsbeweging Hamas, die door Nederland, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk als een terroristische organisatie wordt beschouwd.
De eerste openbare hoorzitting vindt plaats op 4 oktober in een rechtszaal in Rotterdam.