10.2 C
Amsterdam

Steunbetuiging aan Lale Gül vanuit Turkse Nederlanders mislukt

Lees meer

De Turks-Nederlandse publiciste Yesim Candan (45) heeft geprobeerd een solidariteitsbetuiging op poten te zetten vanuit de Turks-Nederlandse gemeenschap voor de met de dood bedreigde schrijfster Lale Gül (23). Maar dat is niet gelukt, zegt ze.

Candan doet haar verhaal tegenover het Parool. ‘Ik heb allerlei prominenten aangeschreven, maar uiteindelijk wilden er maar een paar meedoen. De anderen hadden hun redenen ervan af te zien. Maar ik gelóóf ook in de Turkse gemeenschap, dus misschien komt het er nog van. Misschien is er gewoon meer tijd nodig’, zegt ze.

De 45-jarige publiciste vindt dit een gemiste kans, want zo’n statement kan volgens haar het verschil maken. ‘Het zou een duidelijk signaal hebben afgegeven aan bedreigers uit streng-islamitische kring: de Turkse gemeenschap pikt dit niet. In Nederland is er vrijheid van meningsuiting en die geldt óók voor een schrijver wier boek je misschien verafschuwt.’

Gül debuteerde eerder dit jaar met de roman Ik ga leven, waarin ze de voor haar traumatische Turks-islamitische opvoeding van zich af schreef. Ze is inmiddels geen moslim meer. Nadat ze optrad in de media en er islamkritische tweets uit het verleden opdoken wordt Gül nu met de dood bedreigd en staat ze onder politiebescherming.

Eerder heeft Zeki Baran, voorzitter van het Inspraakorgaan Turken, Güls haar scherp veroordeeld. Hij vindt de timing ervan ‘geen toeval. Het is iedere keer hetzelfde liedje. Het is gewoon ophitserij. De Turkse gemeenschap is boos en dat levert rechtse partijen stemmen op.’ Het Turks-Nederlandse VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius noemde deze insinuaties op haar beurt ‘walgelijk’.

Veel moslims keuren bedreigingen aan het adres van Lale Gül niet goed, maar noemen wel dat de jonge schrijfster zich zeer kwetsend over de islam en moslims heeft uitgelaten. Op Twitter circuleren oude tweets van Gül, waarin ze radicaal-rechtse ideeën over ‘omvolking’ en ‘oikofobie’ promoot.

Wel heeft de Nederlandse afdeling van de Turkse moskeekoepel Milli Gorus afstand genomen van de bedreigingen richting Gül. Er zijn ook individuele moslims die het openlijk voor Gül opnemen, zoals Laila Ait Baali van het genderplatform WO=MEN, voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en de Amsterdamse imam Yassin Elforkani. Volgens Elforkani hebben de bedreigers van Gül ‘totaal geen weet (…) wat hun geloof inhoudt.’

- Advertentie -