19.6 C
Amsterdam

Stijging van eergerelateerd geweld, vaker in Syrische gemeenschap

Lees meer

Er moet meer aandacht komen voor eergerelateerd geweld tijdens de inburgeringscursus, vindt het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld. Het doet deze aanbeveling omdat het aantal gemelde zaken in de afgelopen tien jaar is gestegen. Hierbij gaat het om relatief veel mensen met een Syrische achtergrond, zegt de instantie.

In 2023 werden er bij het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld (LEC EEG) 619 zaken gemeld. Tien jaar geleden waren dat er nog 460. Opvallend is dat het in 2023 in ruim een kwart van de zaken om mensen met een Syrische achtergrond ging. In 2013 was dit slechts in vijf zaken het geval. Naast mensen uit Syrië gaat het om mensen uit Turkije, Marokko en Afghanistan.

De toename van het aantal eergerelateerde geweldszaken is voor het LEC EEG reden om aan de bel te trekken. Het expertisecentrum ziet mogelijkheden in de voorlichting tijdens de inburgeringscursus. Wilfred Janmaat, het hoofd van het landelijk expertisecentrum, zegt in NRC: ‘Het gaat erom dat nieuwkomers duidelijk wordt gemaakt dat het kiezen van een partner een recht is van ieder individu. Als dat onvoldoende duidelijk is in de cursussen, dan moet daar meer aandacht voor komen.’

De waarschuwing van de politie-instantie komt op een moment dat de Nederlandse rechtbank zich buigt over een eerwraakzaak van een Syrische jonge vrouw die werd vermoord door haar vader en twee broers. Eind mei werd het lichaam van de 18-jarige Ryan al Najjar gevonden in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Vandaag staan de twee broers voor de rechter. De vader van het drietal is inmiddels in Syrië, maar heeft in een bericht aan de Telegraaf de verantwoordelijkheid voor de moord op zich genomen.

Waarom de stijging?

Het is niet duidelijk waarom het aantal zaken is gestegen of waarom Syriërs daarbij een groter aandeel hebben dan voorheen. Volgens het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) kunnen conflicten ontstaan wanneer Syrische vrouwen meer bewegingsvrijheid of een echtscheiding willen zodra ze eenmaal in Nederland zijn.

Janine Jansen, cultureel antropoloog en criminoloog, verbonden aan het expertisecentrum, legt uit in NRC dat het vaak gaat om gezinnen waar meerdere problemen spelen, zoals oorlogstrauma’s. ‘Dat kan leiden tot psychische problemen, maar ook de drempel om geweld te plegen verlagen’, aldus de expert.

In het algemeen kan de toename van het aantal gevallen betekenen dat er meer zicht is op wat er zich afspeelt, zegt Jansen in hetzelfde artikel. Tegelijkertijd is dit een uitdaging bij de Syrische diaspora in Nederland, omdat dit een relatief nieuwe groep is die bovendien nog versnipperd is en niet goed georganiseerd is, merkt Janmaat op. ‘Dat heeft tijd nodig. Maar voor netwerken binnen de Syrische gemeenschap is nauwelijks tijd voor politiemensen.’

- Advertentie -