14.4 C
Amsterdam

Straks wellicht drie ultrarechtse fracties in Europees Parlement

Lees meer

Er is een derde ultrarechtse Eurofractie op handen, waarin ook Alternative für Deutschland zal zitten. Dit meldt de eurosceptische nieuwswebsite Brussels Signal.

Een bron bevestigde het medium dat de groep de naam Europa van Soevereine Naties heeft gekozen en dat al 23 Europarlementariërs zich hebben aangesloten. De fractie is nog niet door het Europees Parlement als officiële fractie erkend.

Op 30 juni lanceerden de Hongaarse premier Viktor Orbán en de oud-premier van Tsjechië Andrej Babis de radicaal-rechtse fractie Patriotten voor Europa in het Europees Parlement. Het leeuwendeel van deze fractie wordt gevormd door partijen die voorheen bij de fractie Identiteit en Democratie waren aangesloten, zoals PVV, Vlaams Belang en Rassemblement National. De Patriotten voor Europa vormen echter een grotere fractie, omdat ook Fidesz (tot 2021 lid van de christendemocratische EVP-fractie) het Spaanse Vox (voorheen lid van de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers ECR) en ANO 11 van Babis (voorheen lid van de liberale fractie Renew Europe) meedoen.

De Poolse radicaal-rechtse partij PiS en Fratelli d’Italia van de Italiaanse premier Giorgia Meloni doen echter niet mee aan de nieuwe Europese fractie van Orbán. Zij blijven lid van de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers. Ook de SGP is lid van deze fractie.

Alternative für Deutschland (AfD) mag niet meedoen aan Orbáns fractie. AfD zat eerst in Identiteit en Democratie, maar werd uit deze fractie gezet vanwege een conflict met het gematigdere Rassemblement National. Volgens Brussels Signal zal AfD de kern vormen van Europa van Soevereine Naties, de derde ultrarechtse fractie in het Europese Parlement.

Nog geen officiële fractie

In totaal zouden er al 23 Europarlementariërs zijn aangetrokken uit zes verschillende lidstaten, en is er nu minimaal één parlementariër uit een zevende lidstaat nodig om door het Europees Parlement als officiële fractie te worden erkend.

Naast AfD zouden onder andere de Slowaakse partij Republika, de Franse partij Reconquête van de extreemrechtse ex-presidentskandidaat Éric Zemmour, de Griekse partij Nikè (Overwinning) en de Hongaarse partij Mi Házank Mozgalom (Ons Thuisland Beweging) meedoen.

Wellicht vinden de zes partijen spoedig een zevende partij om een fractie te vormen, want er zijn nog steeds partijen die in in het Europees Parlement zijn verkozen en aansluiting bij een fractie zoeken. Forum voor Democratie zou ook bij deze fractie passen, maar lijsttrekker Ralf Dekker haalde bij lange na niet genoeg stemmen om in het Europees Parlement te worden verkozen.

- Advertentie -