7.6 C
Amsterdam

Studie: piek in moslimhaat nadat Boris Johnson boerka’s met brievenbussen vergeleek

Lees meer

Volgens de Britse antiracistische onderzoeksgroep Tell MAMA was er vorig jaar een significante piek in moslimhaat-incidenten. Die piek volgde op controversiële uitspraken van Boris Johnson over boerkadraagsters.

Boris Johnson, sinds juli premier van het Verenigd Koninkrijk, vergeleek vorig jaar in een stuk in de Britse krant the Telegraph boerkadraagsters met brievenbussen. De conservatieve politicus schreef dat hij tegen het boerkaverbod is, maar dat vrouwen in een boerka er belachelijk uitzien. Behalve met brievenbussen vergeleek Johnson boerkadraagsters ook met bankrovers.

In het jaarrapport van Tell MAMA staat dat het aantal incidenten tegen moslims met maar liefst 375 procent toenam in de week die volgde op de publicatie van Boris Johnson’s column. Vonden er in de week voor de publicatie acht acties tegen moslims plaats, in de daaropvolgende week waren dat er 38. Hiervan waren 22 acties gericht tegen moslima’s die een boerka of een niqaab droegen.

Behalve deze piek was er ook een piek in de eerste week van april, aldus Tell MAMA. Extreemrechtse activisten hadden 3 april 2018 uitgeroepen tot ‘Punish a Muslim Day’. Moskeeën en andere islamitische instellingen werden daarop bestookt met haatbrieven.

Toen hij zijn gewraakte column schreef was Boris Johnson net geen minister van Buitenlandse Zaken meer, maar wel nog lid van het Britse parlement.

- Advertentie -