Nieuw onderzoek in de Verenigde Staten toont aan dat raciale en economische ongelijkheid een negatieve impact hebben op de hersenen van kinderen.
Dat meldt Psychology Today. De studie is gepubliceerd in het Amerikaanse medisch tijdschrift American Journal of Psychiatry en vergelijkt de hersenen van kinderen van witte ouders met die van kinderen van zwarte ouders. Daarnaast brengen de onderzoekers de gevolgen van raciale ongelijkheid op de hersenen in kaart.
Op verschillende plekken in de hersenen van de kinderen van zwarte ouders, die volgens het onderzoek ook uit een lagere sociaal economische klasse komen, blijkt een andere hoeveelheid grijze massa te bestaan dan in de hersenen van de witte kinderen. De onderzoekers zochten naar de oorzaken hiervan en concluderen dat aan racisme gerelateerde factoren dit verschil veroorzaken.
Volgens de onderzoekers bevindt er zich bij zwarte kinderen in de amygdala, een hersenstructuur die betrokken is bij het regelen van emoties, minder van deze grijze massa. De oorzaak hiervoor kan liggen in het ervaren van dreiging uit de omgeving of het vaker dan normaal ervaren van emoties.
De onderzoekers concluderen dat de verschillen in de grijze hersenmassa tussen witte en zwarte kinderen gerelateerd is aan een verhoogde ervaring van ‘toxische stress’ en hopen met dit onderzoek een bijdrage te leveren aan klinische onderzoeken naar racisme gerelateerde trauma’s.