Islamitische organisaties in Suriname zijn boos op de regering vanwege het mogelijke voornemen om een ambassade te openen in Jeruzalem.
In het Surinaamse parlement hadden enkele Kamerleden hun zorgen geuit, nadat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken (foto, rechts) had gesteld dat Suriname een ambassade zal openen in Jeruzalem. De voorzitter van het parlement en de vicepresident spraken dit bericht toen tegen.
De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken (foto, links) lijkt hier echter geen boodschap aan te hebben en wel degelijk een ambassade in Jeruzalem te willen.
‘We willen de functionele, technische en economische samenwerking met Israël versterken. Er moet niet emotioneel op gereageerd worden, we moeten nuchter blijven’, had de minister na het Kamerdebat gezegd.
Zes islamitische organisaties protesteren met klem tegen hiertegen, schrijven ze in een persbericht. Ze eisen dat de regering van president Chan Santokhi haar buitenlandminister terugfluit.
Santokhi veroverde tijdens de afgelopen ramadan nog de harten van veel moslims, door een iftar in de achtertuin van zijn presidentieel paleis te organiseren en mee te doen aan het gebed.
De meeste landen die Israël erkennen hebben hun ambassade gevestigd in Tel Aviv. In 2018 besloot toenmalige president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, een stap die in de islamitische wereld en bij linkse politici in het Westen op verontwaardiging stuitte. Ook Honduras, Guatemala en Kosovo hebben hun ambassade in Jeruzalem staan.