15.1 C
Amsterdam

Surinamers herdenken vliegramp, vandaag precies 35 jaar geleden

Lees meer

Surinamers in Nederland en Suriname herdenken vandaag de grootste vliegramp uit de Surinaamse geschiedenis. Op 7 juni stortte vlucht PY-764 neer bij Zanderij. Er vielen 167 doden. Elf passagiers én een hond overleefden de ramp. De ramp lijkt bijna vergeten, maar het boek van journalist Anton Slotboom moet daar nu verandering in brengen.

De vliegramp wordt in Nederland elk jaar herdacht in de Oosterparkkerk in Amsterdam, maar die bijeenkomst trekt maar weinig bezoekers, bericht de Amsterdamse zender AT5. De reden? Drie jaar na deze vliegramp vond in Nederland de Bijlmerramp plaats, toen een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte in de Amsterdamse wijk De Bijlmer. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven, voornamelijk Surinaamse Nederlanders.

Schrijver en journalist Anton Slotboom vindt dat er meer aandacht moet komen voor de ramp met vlucht PY-764 en heeft daarom een boek hierover geschreven. De titel is Wat ons bindt, wat ook op de sokkel van een monument in Suriname staat. Voor zijn onderzoek sprak Slotboom met nabestaanden, betrokkenen én overlevenden. Er was weinig ruimte om je verdriet te uiten, vonden zij. ‘Heel veel mensen hebben zich zó alleen gevoeld, 35 jaar lang.’

- Advertentie -