11.3 C
Amsterdam

Synagoge in Middelburg beklad met hakenkruizen

Lees meer

In Middelburg is zaterdagavond een synagoge beklad met hakenkruizen. Het is onbekend wie er achter de daad zit. De politie onderzoekt het incident en is op zoek naar getuigen. Het bestuur van de synagoge heeft aangifte gedaan. Zo meldt NOS.

Twee swastika’s, het symbool van de nazi-partij van Adolf Hitler, waren op de gevel en de deur van het religieuze gebouw gespoten. De bekladding is inmiddels weggepoetst.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) laat weten dat de joodse gemeenschap met afschuw kennis heeft genomen van de bekladdingen. ´Hoe ontstellend dat een weerloos oud joods gebouw mikpunt wordt van een antisemitische bekladding´, betreurt CJO-voorzitter Chanan Hertzberger.

De politie heeft niet direct de link gelegd met antisemitisme. ´In principe is het een vernieling, maar wel een met een naar tintje´, zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep Zeeland.

Op sociale media zijn de reacties heftig. ‘Wat bezielt iemand om dit te doen?! Ik word hier boos en verdrietig van’, schrijft Lydia de Leeuw van de pro-Palestijnse stichting Kifaia op X. ‘Israël vertegenwoordigt niet ‘de joden’. Zionisme is het probleem. Gelijke rechten de oplossing.’

- Advertentie -