21.2 C
Amsterdam

Taliban: ‘Geen taxirit voor vrouwen in Afghanistan zonder hijab’

Lees meer

De Taliban dwingt Afghaanse vrouwen een hoofddoek te dragen bij een taxirit. In sommige gevallen moet ook een mannelijke voogd mee.

De taxichauffeurs krijgen daarnaast een ‘morele handleiding’ voor hoe ze zich dienen te gedragen tijdens de rit. Zo schrijft Deutsche Welle.

De nieuwe regels van de Taliban zijn gericht tegen vrouwen die zich ‘niet strikt aan de islamitische kledingvoorschriften’ houden, zoals het dragen van de hijab. Het ministerie van ‘Deugdzaamheidsbevordering en Zedeloosheidbestrijding’ adviseerde taxichauffeurs ook geen vrouwen in hun taxi’s toe te laten, die meer dan 72 kilometer willen reizen zonder mannelijke voogd.

Verder worden de chauffeurs dringend verzocht om lange baarden te dragen en ook pauzes in te lassen voor het gebed, aldus Deutsche Welle. Ook moeten de bestuurders zich onthouden van het draaien van muziek in hun voertuigen. Dat beschouwt de Taliban namelijk als ‘on-islamitisch’.

Sinds de machtsovername in augustus beperkt de Taliban de bewegingsruimte van Afghaanse vrouwen in de publieke sfeer steeds meer. Dat betekent dat vrouwen grotendeels niet meer hoefden te verschijnen op de werkvloer, en ook geen onderwijs kunnen genieten in dezelfde ruimte met mannen.

- Advertentie -