15.1 C
Amsterdam

Tientallen doden bij Israëlische aanval op UNRWA-school

Lees meer

De Israëlische luchtmacht heeft vanmorgen tientallen Palestijnse burgers gedood tijdens een luchtaanval op een school van de VN-hulporganisatie UNRWA in Gaza.

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera zijn er naar verluidt minstens 37 mensen omgekomen. Tientallen anderen raakten gewond. De UNRWA-school in het vluchtelingenkamp Nuseirat ving vluchtelingen op.

Vele gewonden worden nu behandeld in het Al Aqsa-ziekenhuis. Volgens de autoriteiten van Gaza zijn veel slachtoffers vrouwen en kinderen.

Israël beweert dat er in de school een ‘Hamas-complex’ was gevestigd. Ismail al-Thawabta, woordvoerder van de autoriteiten van Gaza, ontkent dit. ‘Israël maakt gebruik van leugens tegen de publieke opinie, met valse, verzonnen verhalen om de brute misdaad te rechtvaardigen die zij tegen tientallen ontheemden heeft gepleegd’, zei hij tegen het internationale persagentschap Reuters.

Lokale journalisten vertelden de Britse zender BBC dat een Israëlisch gevechtsvliegtuig raketten afvuurde op klaslokalen op de bovenste verdieping van het gebouw.

Israël bezet, koloniseert en onderdrukt Palestina meer dan 75 jaar lang. Sinds de gebeurtenissen van 7 oktober vorig jaar zijn er bovendien meer dan 36.000 Palestijnen in Gaza vermoord door het Israëlische leger, en tientallen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever door illegale Israëlische kolonisten. Critici spreken van een genocide en Israël is aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Maar ondanks deze aanklacht en ondanks wereldwijde protesten wil de Israëlische regering van een staakt-het-vuren niets weten. De extreemrechtse, religieus-zionistische ministers Bezalel Smotrich and Itamar Ben-Gvir hebben gedreigd het kabinet van premier Benjamin Netanyahu te laten vallen als hij akkoord gaat met een staakt-het-vuren voordat Hamas verslagen is.

- Advertentie -