16.5 C
Amsterdam

Tilburg: ABN Amro stopt rekening salafistische moskee

Lees meer

ABN Amro mag de bankrekening van de Tilburgse islamitische stichting ISOOK stopzetten van de rechter, schrijft het Brabants Dagblad. Stichting ISOOK, gelieerd aan de salafistische As-Soennah Moskee in Tilburg-Noord, zou niet transparant zijn over de herkomst van grote stortingen van contant geld.

In 2016 werd al onderzoek gedaan naar ISOOK door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), vanwege verdachte geldstromen uit het Midden-Oosten. ING zegde toen zijn rekening bij ISOOK op. In 2018 opende ISOOK een rekening van ABN Amro, maar ook deze bank had moeite met de stichting.

ABN vroeg in 2019 opheldering over twee contante stortingen, één van 55.000 euro en één van 16.500 euro, veel stortingen met briefjes van 50 euro en over het vermogen van de stichting van bijna 1,5 miljoen euro.

Het geld kwam van online benefietacties, aldus ISOOK. De stichting overhandigde de bank een kasboek, waarop de giften waren geanonimiseerd. De stichting wilde geen verdere opheldering geven en beriep zich op de privacywetgeving. Een deel van het geld is verzameld tijdens het vrijdaggebed, aldus de moskee, waarbij niet precies is bijgehouden wie wat geeft.

ABN was niet tevreden over dit antwoord en wilde weten wie de ING-rekening heeft stopgezet en waarom. Ook wilde de bank de jaarcijfers van 2017 en 2018 weten. Omdat een antwoord op deze vragen uitbleef besloot de bank eind 2020 de rekening op te zeggen. ISOOK spande daarop een kort geding aan, maar heeft nu aan het kortste eind getrokken.

ISOOK heeft niet duidelijk gemaakt waar het eigen vermogen vandaan komt, aldus de rechter. Ook het feit dat er geen jaarcijfers zijn wordt de stichting kwalijk genomen.

Grote roerganger van de As-Soennah Moskee is imam Ahmad Salam. Hij haalde onder meer het het nieuws met uitspraken dat mannen bij echtelijke ongehoorzaamheid hun vrouw mogen slaan en dat vrouwen niet buitenshuis mogen werken. Salam werd in 2004 landelijk bekend, toen hij de hand van toenmalig minister Rita Verdonk (VVD) weigerde.

Salam is de vader van imam Suhayb Salam. Diens Utrechtse moskee alFitrah moest vorig jaar zijn biezen pakken uit het voormalige schoolgebouw waar alFitrah zetelde. We Do Projects, de eigenaar van het schoolgebouw, wil het complex slopen om er huizen neer te zetten. De ING-bank wilde niet in zee gaan met We Do Projects zolang alFitrah in het schoolgebouw zat.

- Advertentie -