14 C
Amsterdam

Utrecht: salafistische moskee alFitrah moet biezen pakken

Lees meer

De omstreden salafistische moskee alFitrah moet uiterlijk op 1 oktober de deuren hebben gesloten in Utrecht Overvecht. Dit schrijft AD Utrecht.

De stichting alFitrah betrekt op dit moment een voormalig schoolgebouw. Dit gebouw moet bezemschoon achtergelaten worden. Gebeurt dat niet, dan moet de stichting 200.000 euro boete betalen, aldus de rechter.

Pandeigenaar We Do Projects had een kort geding aangespannen tegen alFitrah, dat ondanks toezeggingen nog steeds niet uit het pand is vertrokken. AlFitrah claimt dat het moeilijk is om een nieuw onderkomen te vinden, hoewel sinds januari vorig jaar bekend is dat de moskee moet verhuizen.

We Do Projects, de eigenaar van het voormalige schoolgebouw, wil het complex slopen om er huizen neer te zetten. De ING-bank wilde niet in zee gaan met We Do Projects zolang alFitrah in het schoolgebouw zit.

AlFitrah is niet onomstreden. De Tweede Kamer deed vorige zomer aangifte tegen alFitrah. De Kamercommissie tegen ‘ongewenste invloed uit het buitenland’, waarvoor alFitrah-voorzitter en imam Suhayb Salam begin 2020 moest opdagen (foto), vermoedt dat hij meineed pleegde tijdens dit verhoor onder ede. Het Verwey-Jonker Instituut bracht in 2019 een rapport uit over koranlessen aan kinderen in de moskee, waarbij het melding maakte over lijfstraffen en het leren van kinderen om zich af te keren van de Nederlandse samenleving.

Aanvankelijk zou alFitrah op 1 september vertrekken, maar dat is nu 1 oktober geworden. We Do Projects had op 16 augustus een kort geding aangespannen tegen de salafistische stichting, maar alFitrah vond de rechter niet objectief en diende een wrakingsverzoek in. Dit verzoek is afgewezen en de rechter heeft nu besloten dat alFitrah uiterlijk op 1 oktober het oude schoolgebouw moet verlaten.

Bestuursvoorzitter en imam Suhayb Salam wil niet zeggen of er al zicht is op een nieuwe plek voor de stichting en de moskee, aldus AD Utrecht.

- Advertentie -