10.7 C
Amsterdam

Utrecht: salafistische alFitrah-moskee vecht tegen gedwongen vertrek

Lees meer

De salafistische stichting alFitrah verzet zich tegen een gedwongen vertrek uit de Utrechtse wijk Overvecht. AlFitrah moet weg uit het voormalige schoolgebouw waar het nu zit, maar zegt nog geen alternatieve locatie te hebben gevonden dankzij alle negatieve beeldvorming. Dit bericht RTV Utrecht.

We Do Projects, de eigenaar van het voormalige schoolgebouw, wil het complex slopen om er huizen neer te zetten. De ING-bank wil niet in zee gaan met We Do Projects zolang alFitrah in het schoolgebouw zit.

AlFitrah is niet onomstreden. De Tweede Kamer deed vorige zomer aangifte tegen alFitrah. De Kamercommissie tegen ‘ongewenste invloed uit het buitenland’, waarvoor alFitrah-voorzitter en imam Suhayb Salam begin 2020 moest opdagen (foto), vermoedt dat hij meineed pleegde tijdens dit verhoor onder ede. Het Verwey-Jonker Instituut bracht in 2019 een rapport uit over koranlessen aan kinderen in de moskee, waarbij het melding maakte over lijfstraffen en het leren van kinderen om zich af te keren van de Nederlandse samenleving.

Omdat alFitrah niet duidelijk maakte of ze voor eind deze maand zouden vertrekken – op 1 september is de oplevering gepland –, besloot We Do Projects een kort geding tegen de salafistische stichting aan te spannen. Gisteren vond de rechtszaak plaats, die nogal chaotisch verliep.

Twee bestuursleden van alFitrah verdedigden hun stichting, in plaats van een advocaat. Ze probeerden de rechter te overtuigen van het maatschappelijke belang van hun moskee voor de wijk. De rechter probeerde beide partijen nader tot elkaar te brengen, maar de bestuursleden van alFitrah beschouwden dat als rechterlijke partijdigheid en besloten een wrakingsverzoek in te dienen. Verdere behandeling van de zaak is hiermee uitgesteld.

De wrakingskamer gaat kijken of het wrakingsverzoek terecht is. Het is onbekend wanneer de rechtszaak zal worden voortgezet.

 

- Advertentie -