13.4 C
Amsterdam

Toename catastrofale overtochten Rohingya-vluchtelingen

Lees meer

Het aantal overtochten van Rohingya-vluchtelingen neemt toe. Vorig jaar raakten minimaal 348 Rohingya vermist op zee. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakt zich grote zorgen.

Steeds meer islamitische Rohingya-vluchtelingen wagen de gevaarlijke overtocht vanuit Bangladesh en Myamar over de Andamanse Zee en de Golf van Bengalen. In 2022 probeerden meer dan 35.000 Rohingya de tocht te maken. Een stijging van 360 procent ten opzichte van 2021, toen zo’n 700 mensen deze reis maakten.

De VN-mensenrechtenorganisatie UNCHR waarschuwt dat er zonder gecoördineerde actie op deze gevaarlijke reizen nog meer mensen overlijden.

De Rohingya zijn slachtoffer van een grootscheepse genocidecampagne door de overheid van Myanmar. Sinds 2016 zijn de politie en het leger van het boeddhistische land bezig met een grote operatie tegen de islamitische minderheid. Dorpen worden in de brand gestoken, vrouwen verkracht en mensen zonder proces geëxecuteerd. Er zijn naar schatting 25.000 dodelijke slachtoffers gevallen, 750.000 Rohingya zijn hun land ontvlucht. Veel gevluchte Roghingya voelen zich ook niet meer welkom in het islamitische maar straatarme Bangladesh en hopen op asiel in een ander land.

De meeste Rohingya vluchten naar Maleisië, Indonesië, Bangladesh (nog steeds) en Sri Lanka. In de laatste twee maanden van 2022 kwamen vier boten met meer dan 450 Rohingya aan land in Atjeh, het uiterste noorden van het Indonesische eiland Sumatra. Een schip met meer dan honderd vluchtelingen kwam aan in Sri Lanka. UNHCR vreest dat een schip met zo’n 180 vluchtelingen in december is gezonken.

UNHCR roept op tot snelle zoek- en reddingsacties en vindt dat westerse landen de landen in de regio moeten ondersteunen. Ook roept de mensenrechtenorganisatie landen op hun acties tegen mensensmokkelaars te verdubbelen.

- Advertentie -