17.3 C
Amsterdam

Traangas beëindigt Gay Pride Istanbul

Lees meer

Bij de Gay Pride in Istanbul heeft de politie traangas ingezet om de aanwezigen uiteen te drijven.

De Gay Pride mocht niet meer plaatsvinden op het Taksimplein in Istanbul, maar werd door de autoriteiten verplaatst naar een naburige straat. Ook in de districten Izmir en Antalya bracht de gouverneur een verbod uit.

Toch verzamelden zich op het Taksimplein duizenden mensen die ‘allemaal tezamen tegen het fascisme’, en ‘wij zullen niet zwijgen’, riepen. Daarop zette de oproeppolitie traangas in om het plein te ontruimen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International klaagde het verbod vorige week al aan. Het antwoord van de plaatselijke autoriteiten luidde dat het verbod nodig is om de openbare orde te handhaven.

De Gay Pride-optocht wordt al sinds 2003 georganiseerd op het Taksimplein in Istanbul, maar is inmiddels voor de vijfde keer op rij afgelast. In 2014 werd de LGBTQ-betoging daar voor het laatst georganiseerd.

‘Het is een tevergeefse poging om een groep die volgens de autoriteiten ‘op sociaal vlak weerzinwekkend’ is, uit het straatbeeld te bannen’, aldus Amnesty International.

De door de oppositie bestuurde districten Kadikoy in Istanbul en Datca (zuidwest-Turkije) hebben de LGBTQ-gemeenschap via social media steun betuigt.

- Advertentie -