24.8 C
Amsterdam

Tsjechië onderzoekt veilige zones voor terugkeer Syrische vluchtelingen

Lees meer

Tsjechië is een onderzoeksmissie gestart naar veilige zones in Syrië om te zien of Syrische vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd. Volgens de regering is dit in lijn met EU-beleid. Dit meldt The National.

De Tsjechische regering is ‘actief betrokken’ bij de uitvoering van de conclusies van de Europese Raad, die in maart opriep tot de ‘veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van Syriërs, zoals gedefinieerd door de UNHCR’, schreef het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring aan The National.

Daarbij is een bezoek aan het land belangrijk, voegt het toe. Praag benadrukt dat de missie niets bijzonders is, maar als oogmerk heeft de situatie in Syrië en de omliggende landen te evalueren.

Volgens The National doet ook Cyprus mogelijk mee aan de missie. Dit jaar is het aantal Syrische vluchtelingen dat naar Cyprus is gevlucht explosief gestegen, en veel van deze vluchtelingen reizen door naar Europa. De Tsjechische en mogelijk ook Cypriotische missie is een reactie op de toenemende druk op Europa om vluchtelingen terug te sturen naar hun thuisland.

De Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken, Constantinos Ioannou, zegt dat er in de Europese Unie steeds meer ruimte is voor een gesprek over ‘veilige zones’.  In maart besprak hij dit met de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas. Hij gaf toen aan dat verschillende lidstaten geloven dat het tijd is om veilige zones te overwegen.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europees Commissie, bracht in mei een bezoek aan Libanon samen met de Cypriotische President Christodoulides om de problematiek te bespreken. Ze sprak toen haar steun uit voor een gestructureerde aanpak van vrijwillige terugkeer van Syrische vluchtelingen in Libanon, in samenwerking met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, in het licht van steun die de EU aan Libanon levert.

Desondanks waarschuwt UNHCR dat het massaal laten terugkeren van vluchtelingen naar Syrië een slecht idee is en dat het land geen veilige gebieden heeft. Dat is ook de mening van Human Rights Watch. Overal in Syrië vinden mensenrechtenschendingen plaats, aldus de mensenrechtenorganisatie.

UNHCR stelt dat de meeste Syrische vluchtelingen nog steeds in nood verkeren en daarom internationale bescherming verdienen. Alleen als Syrische vluchtelingen vrijwillig willen terugkeren naar hun thuisland mogen ze worden teruggestuurd, mits hun terugkeer veilig en waardig verloopt, vindt de VN-organisatie.

- Advertentie -