22.1 C
Amsterdam

Tunesië arresteert leider islamitische oppositiepartij

Lees meer

De Tunesische autoriteiten hebben Rached Ghannouchi gearresteerd, leider van de islamitische Ennahda-partij. Die partij noemt de arrestatie een ‘zeer gevaarlijke ontwikkeling’ in het land waar president Kais Saied van Tunesië zich steeds meer tot een autoritair leider ontwikkelt.

Maandag deed de Tunesische politie een inval in het huis van de Ennadha-leider. Ze doorzochten het huis en arresteerden Ghannouchi, die naar het politiebureau werd overgebracht voor ondervraging.

De dochter van Ghannouchi, Yusra Ghannouchi, vertelde op Twitter dat haar vader was gearresteerd nadat de politie hem eerder had ontboden vanwege ‘belachelijk verzonnen beschuldigingen’. Ze vindt het ook erg dat haar vader werd opgepakt na zonsondergang, tijdens Lailat al Qadr, de heiligste nacht van Ramadan.

De Ennahda-partij veroordeelde eveneens de arrestatie en noemde dit een ‘zeer gevaarlijke ontwikkeling’. De islamitische partij riep op tot de onmiddellijke vrijlating van Ghannouchi.

Sinds december vorig jaar zit Ali Laarayedh, de voormalige premier van Tunesië, vast. Hij is eveneens politicus voor Ennadha. In februari arresteerden de Tunesische autoriteiten oud-partijleider Said Ferjani. Ghannouchi is het laatste prominente lid van Ennadha dat is opgepakt.

Tunesië gold sinds de Arabische Lente als het meest democratische land in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar in juli 2021 besloot president Saied het parlement te sluiten en de regering te ontslaan. Sindsdien regeert hij per decreet. Saied heeft het niet alleen op de democratisch gekozen Ennadha-politici gemunt, maar ook op Afrikaanse vluchtelingen. Volgens de president is er plan om de demografische samenstelling van Tunesië te veranderen, zodat het land minder Arabisch wordt.

- Advertentie -