17.9 C
Amsterdam

Tunesische president wil regeren per decreet, oppositie spreekt van coup

Lees meer

De Tunesische president Kais Saied heeft zijn greep op de macht verstevigd met de aankondiging dat hij per decreet zal regeren.

Met deze aankondiging zet Saied de grondwet en het parlement verder buitenspel. Het stelt Saied in staat om kabinetsleden te benoemen en beleid te bepalen. Parlementariërs krijgen geen salaris meer en de parlementaire immuniteit blijft opgeschort.

De stap komt twee maanden nadat president Saied het parlement van Tunesië heeft geschorst. Op 25 juli besloot de president premier Hichem Mechichi en de regering te ontslaan en zichzelf ‘noodbevoegdheden’ te geven.

Volgens de president zijn diens acties in het belang van de nationale veiligheid en niet in strijd met de grondwet. Maar politieke tegenstanders bestempelen de actie als een staatsgreep. Zo ook de islamistische partij Ennahdha, die lange tijd de macht had sinds de revolutie van 2011.

Afgelopen weekend gingen nog demonstreerden honderden Tunesiërs tegen de machtsgreep van Saied. ‘Grondwet, vrijheid en waardigheid’, scandeerden de betogers. Het was de eerste betoging tegen de president.

Tunesië gold lange tijd als het enige land waar de ‘Arabische Lente’ daadwerkelijk resulteerde in democratie.

- Advertentie -