20.4 C
Amsterdam

Turken: ‘nee’ tegen meer vluchtelingen

Lees meer

Slechts één op de tien Turken zegt dat de landsgrenzen moeten worden opengesteld voor meer vluchtelingen. Dit blijkt uit onderzoek van Konsensus, een Turks peilingbureau.

Slechts 9 procent van de respondenten vindt dat Turkije meer vluchtelingen op moet vangen, aldus de Turkse nieuwswebsite Diken. Van de 1.500 deelnemers zegt 67 procent dat de grenzen gesloten moeten blijven. 23 procent van de respondenten was het gedeeltelijk eens met de stelling.

Op dit moment leven in Turkije ongeveer 3,7 miljoen Syriërs. Ankara heeft gewerkt aan het terugdringen van de migratiestromen naar Europa volgens de vluchtelingendeal uit 2016. In deze overeenkomst met de Europese Unie krijgt Turkije in ruil daarvoor miljarden euro’s aan hulp voor de vestiging en integratie van vluchtelingen en migranten in Turkije.

De enquête van Konsensus is in juli afgenomen, voor de val van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De Taliban kregen afgelopen zondag met de verovering van Kabul de controle over heel Afghanistan. De daaruit voortvloeiende chaos heeft geleid tot bezorgdheid over een nieuwe golf vluchtelingen die naar het Westen trekt.

Vorige week presenteerde Amerika een actieplan voor Afghaanse vluchtelingen met banden met Washington en hun familieleden. In dit plan wordt Turkije genoemd als een mogelijke herplaatsingsbestemming voor de dissidenten. Ankara heeft tot dusver een dergelijk plan verworpen, omdat het zou leiden tot een nieuwe massale komst van migranten.

Turkije zit niet te wachten op nieuwe migranten. Naast Syrische vluchtelingen kende Turkije vóór de machtsovername van de Taliban naar schatting tweehonderd tot- zeshonderdduizend Afghaanse vluchtelingen. Het land is bezig een muur (foto) langs de grens met buurland Iran, waarvandaan de Afghaanse vluchtelingen binnenkomen, af te ronden. Ook wil Turkije met bondgenoot Pakistan werken aan de stabilisatie van de situatie in Afghanistan om zo een nieuwe vluchtelingenstroom een halt toe te roepen.

Zaterdag werd bekend dat Turkije dit jaar vijftigduizend illegale migranten uit het land heeft gezet. Onder deze groep bevonden zich zo’n 13.000 Afghanen.

- Advertentie -