25.7 C
Amsterdam

Turken steken huizen van Syriërs in brand

Lees meer

In de Centraal-Anatolische stad Kayseri staken boze Turken afgelopen nacht huizen en bedrijven van Syriërs in brand, na geruchten over een zedenmisdrijf waarbij een zevenjarig Turks meisje was betrokken. De politie heeft een verdachte opgepakt en onderzoekt de zaak, meldt de Turkse nieuwssite Ensonhaber.

Op sociale media circuleren talloze video’s van uitzinnige Turken die hun woede afreageren op Syriërs die niks te maken hebben met de mogelijke zedenzaak. In de straten van Kayseri lijkt elke Syriër doelwit.

De lokale Syriërs zijn bang en filmen het Turkse geweld. ‘Ik heb mijn hele leven gegeven om deze auto te kunnen kopen’, zegt een Syrische man die zijn uitgebrande auto filmt. ‘Ons enige fout is dat we Syriërs zijn.’

Turkse omstanders, inclusief de Turkse politie doen niets om het geweld te stoppen. Een voorbijrijdende inwoner van Kayseri juicht het geweld zelfs toe. ‘Bravo, laat maar branden’, zegt hij. ‘Respect’, zegt zijn bijrijder.

In Turkije is al lange tijd grote onvrede over de ruim vier miljoen Syrische vluchtelingen die vanwege de burgeroorlog ‘tijdelijk’ in Turkije verblijven. Ook voor andere vluchtelingen, zoals Afghanen en Pakistanen, is het Turkse geduld op. Nationalistische politici zwepen het publiek geregeld op en willen dat Syriërs en andere migranten vertrekken.

- Advertentie -