10 C
Amsterdam

Turkije: AKP zet oud-premier Davutoglu uit de partij

Lees meer

De AKP, de regeringspartij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft Ahmet Davutoglu geroyeerd als lid. Davutoglu was van 2009 tot 2014 minister van Buitenlandse Zaken en van 2014 tot 2016 minister-president.

Davutoglu heeft zich de laatste maanden ontpopt tot een fervent criticaster van Erdogans beleid en zijn grote macht. Zo bekritiseerde hij twee weken geleden Erdogans besluit om drie Koerdische burgemeesters af te zetten.

Een paar dagen later zei Davutoglu dat de waarheid over de golf van aanslagen die Turkije in 2015 kende nog niet boven tafel is en dat vooraanstaande politieke krachten een duistere rol hierin hebben vervuld. De oppositie in het Turkse parlement vroeg daarna een parlementaire enquête aan over de inhoud van zijn opmerkingen.

En eerder deze zomer leek Davutoglu Erdogan ook al in het hart te willen treffen, door te suggereren dat Erdogan de mislukte coup van 2016 al zag aankomen en tevens goed kon gebruiken.

In Turkije gaan de geruchten dat Davutoglu een eigen partij gaat oprichten, waar ontevreden AKP’ers zich bij zullen aansluiten. Vorige maand noemde Erdogan hem daarom een ‘verrader’.

Volgens Turkse media zou Davutoglu al een kantoor in Ankara hebben gekocht, van waaruit deze nieuwe partij geleid kan worden.

Naast Davutoglu heeft Erdogan drie AKP-parlementariërs geroyeerd. Abdullah Basci, afgevaardigde voor Istanbul en één van, liet op Twitter weten: ‘We zullen van ons blijven laten horen.’ Basci staat bekend als een politieke medestander van Davutoglu.

- Advertentie -