13.8 C
Amsterdam

Turkije arresteert tien pro-Koerdische politici

Lees meer

De politie van Istanbul heeft tien functionarissen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt. Dat meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

De reden voor de aanhoudingen is niet bekend, maar volgens de HDP zelf moet je de arrestaties in het licht zien van de poging van de Turkse aanklager om de HDP te ontbinden. Daar loopt op dit moment een procedure voor bij de rechter.

De Turkse regering beschuldigt de HDP ervan sympathie te koesteren voor en te handelen in het belang van de verboden Koerdische PKK-militie, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat.

Op dit moment bereidt Turkije een offensief voor tegen de Koerdische YPG-eenheden in Noord-Syrië, die volgens Turkije rechtstreekse banden hebben met de PKK.

Vorige week pakte de Turkse politie nog 21 Koerdische journalisten op in het oostelijke gebied Diyarbakar.

Sinds 2016, het jaar van de mislukte coup tegen president Erdogan, heeft de Turkse regering de repressie opgevoerd, ook tegen de HDP. Bijna alle gekozen HDP-burgemeesters zijn uit hun ambt gezet. Ook zitten honderden HDP’ers in de gevangenis vanwege ‘PKK-banden’ of ‘PKK-propaganda’ daarvoor. De bekendste gevangene is Selahattin Dermitas, de voormalige leider van de HDP.

- Advertentie -