16.3 C
Amsterdam

Turkije: baby’s in de cel, regering belooft beterschap

Lees meer

Honderden jonge kinderen leven met hun moeders in Turkse gevangenissen onder moeilijke omstandigheden, melden Turkse media en de Duitse omroep Deutsche Welle. Turkse mensenrechtenactivisten zijn kritisch over de overheidsaankondiging dat er ‘familievriendelijke verblijven’ zullen worden gebouwd.

‘Onze dochter Safiye moesten we een dag na haar geboorte met haar moeder naar de gevangenis sturen.’ Dit vertelt Hüseyin Sahnaz, wiens vrouw Hatice met hun baby in een streng bewaakte gevangenis in de buurt van Antalya zit. Ze is volgens de Turkse rechter lid van Hizmet: de beweging die geënt is op de ideeën van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die tegenwoordig als balling in Amerika leeft. De Turkse overheid voert een klopjacht tegen vermeende Gülenaanhangers, die zij verantwoordelijk houdt voor de mislukte coup in 2016.

Safiye is niet het enige jonge kind dat met haar moeder is opgesloten in de gevangenis. In Turkije verblijven 743 kinderen onder de zes jaar in gevangenissen. In 343 gevallen zijn de kinderen zelfs minder dan drie jaar oud, bevestigt een parlementaire onderzoekscommissie voor mensenrechten in Turkije.

De Turkse wet kent een bepaling dat de straf word uitgesteld voor vrouwen met kinderen die jonger zijn dan zes maanden. Hier geldt echter één uitzondering op: als de vrouw lid is van een terroristische organisatie. Voor Hatice – die volgens de Turkse rechter lid is van de door de overheid als terroristische organisatie bestempelde Hizmet-beweging – en haar dochtertje Safiye kende justitie daarom geen genade.

Mede omdat ook de staatsgezinde media in Turkije over de kwestie schrijven, zegt de Turkse regering dit probleem nu te gaan aanpakken. De Turkse minister van Justitie heeft aangekondigd dat er ‘familievriendelijke verblijven’ zullen worden gebouwd, zodat de jonge kinderen in betere omstandigheden zullen opgroeien. Hüseyin Sahnaz is kritisch, want het zal nog wel even duren voordat die betere verblijven er zijn en tot die tijd heeft zijn jonge dochtertje het heel zwaar.

De Turkse mensenrechtenorganisatie İnsan Hakları Derneği (IHD) is ook niet overtuigd. IHD vindt dat het hele gevangenissysteem moet worden veranderd. Vrouwen zouden pas naar de gevangenis moeten worden gestuurd als hun kinderen de leeftijd van zeven jaar hebben bereikt. Ook zou men de mogelijkheid van elektronisch huisarrest moeten overwegen en kinderen niet moeten beboeten voor de vermeende misdaden van hun moeders, aldus IHD.

 

- Advertentie -