14.2 C
Amsterdam

Turkije bouwt ‘slimme grenstorens’ om Afghaanse vluchtelingen te stoppen

Lees meer

Turkije bouwt ‘slimme torens’ langs de Iraanse grens in het zuidoosten van het land, in een poging om illegale migratie en smokkelactiviteiten te voorkomen, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. De torens moeten van een ruime afstand vluchtelingen kunnen detecteren.

Vorige maand begon Turkije de grenscontrole te verscherpen, toen de Taliban Kabul binnentrokken en een nieuwe vluchtelingencrisis dreigde. Er zijn honderden speciale eenheden met tientallen gepantserde voertuigen, thermische camera’s, sensoren, radars en drones naar de grens gestuurd.

‘Onze veiligheidsdiensten werken 24 uur per dag, elke dag van de week, gecoördineerd aan de grens en maken gebruik van alle technologische gegevens’, aldus een overheidsbron.

Turkije vangt al ongeveer vier miljoen vluchtelingen op, vooral Syriërs, en wil daarom geen extra vluchtelingen. Alleen al in 2020 kwamen meer dan een half miljoen vluchtelingen illegaal Turkije in via Iran. De meeste vluchtelingen waren toen al Afghanen. President Erdogan staat onder toenemende druk van politici van de oppositie, vooral de seculiere CHP, die een harde lijn voorstaan.

Europa vreest dat de machtsovername van de Taliban in Afghanistan zal leiden tot een enorme migratiegolf richting Iran, Turkije en uiteindelijk de Europese Unie. Erdogan zegt dat zijn land niet zal fungeren als een ‘opslageenheid voor migranten’ voor Europa en heeft de EU al gewaarschuwd dat een nieuwe vluchtelingencrisis onvermijdelijk lijkt.

‘Turkije is geen concentratiekamp, g​​een vluchtelingenkamp. Dit is geen herberg waar reizigers stoppen. De Republiek Turkije is verantwoordelijk voor haar grenzen,’ aldus een woordvoerder van Erdogans AKP.

Turkije is al sinds 2017 bezig met de bouw van een drie meter hoge muur (foto) langs de Iraanse grens, die de Afghaanse migranten moet tegenhouden.

Griekenland heeft onlangs een hek van veertig kilometer langs de grens met Turkije gebouwd, compleet met een geavanceerd bewakingssysteem, om de migratiestroom een halt toe te roepen.

- Advertentie -