18 C
Amsterdam

Turkije: celstraf voor Koerdische schrijfster wegens ‘terreurpropaganda’

Lees meer

De Koerdische schrijfster Meral Simsek (40) moet van de Turkse rechter vijftien maanden de gevangenis in. Ze zou ‘propaganda voor terreurorganisaties’ hebben gemaakt in haar werk. Simsek gaat in beroep en hoeft tot de rechtszaak aandient nog niet achter de tralies.

De openbaar aanklager had een veel hogere straf geëist van bijna twintig jaar, omdat ze haar ook beschuldigde van ‘lidmaatschap aan een terreurorganisatie’. Ze zou actief zijn voor de PKK en de daaraan gelieerde Koerdische koepelorganisatie KCK. Beiden zijn organisaties waarmee Turkije in oorlog verkeert. De PKK staat ook in de Europese Unie, Amerika op de terreurlijst.

Daar heeft de rechter haar van vrijgesproken, maar acht haar wel schuldig van ‘terreurpropaganda’.

‘Daar is allemaal niets van waar’, zei ze eerder aan de Kanttekening over de aanklachten tegen haar. ‘Het heeft te maken met mijn werk en met mijn optredens. In mijn boek Arzela zou ik een denkbeeldige staat hebben gesticht – Koerdistan dus’, vertelde ze toen.

Simsek is lid van de internationale persvrijheidsvereniging PEN en winnaar van meerdere internationale prijzen.

Simsek mag tot haar beroep wordt afgehandeld niks publiceren en moet in ‘doodse stilte’ het uiteindelijke vonnis afwachten. ‘Bij het minste of geringste kan alles opnieuw beginnen.’

Daarom wil ze weg uit Turkije, waartoe ze eerder dit jaar al een mislukte poging voor heeft gedaan.  De Griekse politie heeft haar illegaal terug in de handen van de Turkse staat geduwd.

- Advertentie -