‘Turkije eist 28 miljard euro van de EU voor nieuwe vluchtelingendeal’

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft 28 miljard euro geëist van de EU in ruil voor het blijven afstoppen van de vluchtelingen die richting Europa trekken, meldt de Turks-Zweedse journalist Abdullah Bozkurt van de nieuwssite Nordic Monitor.

Aan de Kanttekening vertelt Bozkurt dat zijn bron, afkomstig uit Brusselse diplomatieke kringen, hem meldt dat die 28 miljard euro het bedrag is waarmee Turkije de onderhandelingen is begonnen. Het bedrag dat Turkije uiteindelijk zal krijgen van de EU zal wellicht lager uitvallen.

Erdogan zou beweren dat hij dit geld gaat gebruiken om in Noord-Syrië huizen en andere faciliteiten te bouwen voor de twee miljoen Syrische vluchtelingen die hij daar wil vestigen. Volgens de Turkse staatszender TRT kost dit project zo’n 24 miljard euro. Maar critici vermoeden dat Erdogan het geld van de EU wil steken in de slecht lopende Turkse economie en in zijn eigen regime.

Drie weken geleden meldde Abdullah Bozkurt, op basis van tips die hij had gekregen, dat de EU met Turkije aan het onderhandelen is over een nieuwe vluchtelingendeal. Deze onderhandelingen zouden in het geheim worden gevoerd, omdat de EU bang is voor negatieve reacties.

Op dit moment zijn de onderhandelingen in een stroomversnelling geraakt, zegt Bozkurt. Erdogan ontmoette twee weken geleden nog de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Belgische premier Charles Michel in New York vlakbij het gebouw van de Verenigde Naties.

In diezelfde week toonde Erdogan aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn plannen voor de bufferzone in Noord-Syrië. Hij liet een kaart van Syrië zien, met daarop de noordelijke zone die Turkije van plan is te bezetten. Erdogan beschouwt deze regio als terroristisch, omdat de Koerdische YPG-milities die daar aan de macht zijn gelieerd zijn aan Koerdische onafhankelijkheidsstrijders van de PKK.

De plannen voor dit gebied na de verovering worden steeds concreter. Op de website van TRT staan foto’s van het huizenproject dat Turkije in Noord-Syrië wil uitvoeren. Het project bestaat uit 140 dorpen met vijfduizend inwoners en tien steden met 30.000 inwoners. Elke stad krijgt ziekenhuizen, voetbalvelden, zesduizend woningen, elf moskeeën en negen scholen.

Dit bouwproject heeft volgens Bozkurt als nevendoel om de Turkse economie te revitaliseren, vooral de bouwsector die door de economische recessie in Turkije ernstig in de problemen is gekomen.

Zondagavond werd bekend dat de Verenigde Staten Turkije toestemming geeft om Noord-Syrië binnen te vallen. Gisteravond begonnen de eerste beschietingen.

- Advertentie -

7 REACTIES

 1. Geen cént naar Erdogan ! Laat de VAE maar betalen voor opvang van vluchtelingen : waarom moet de EU of de VS overal en altijd voor de kosten opdraaien ? Overigens : deze vluchtelingen kunnen nu toch naar huis ? Na WW2 kregen de Europeanen waar de huizen van platgebombardeerd waren toch ook geen huis van de Zwitsers, die toen het meest geld hadden [ ik noem maar een absurditeit].
  Laten we eerst zorgen voor veroordeling en executie van de massa moordenaars van IS. Gewoon volgens lokale gebruiken : de sharia die ze zelf aanhangen. Vang de kinderen op in lokale weeshuizen. Daar kan de VN mooi voor zorgen, die zijn dol op kinderen.

 2. 28 miljard aan Erdogan “geven” om te bouwen ?
  Als er al iemand gaat bouwen, laat dan die landen
  bouwen die ook het steungeld leveren.
  (Dat is goed voor de economie van die landen.)
  Wel alles in goed overleg met de regering in Syrië.

  Ik ken ook nog heel veel jonge mannen die niets
  om handen hebben en die de regio goed kennen.
  Die zijn gaarne bereidt om hun land te helpen.
  Even goed nadenken EU en het is een Salomons
  beslissing die veel oplossingen tegelijk biedt.

  Zo weet je ook zeker dat al het geld naar die regio
  gaat en niet naar wapens of de Turkse economie.

 3. Erdoğan heeft deze projekt uitgebreid verteld aan hele wereld,,
  Probaganda machienes moeten stoppen met gedachten lezen van Erdoğan,,,
  Hij heef altijd gedaan wat hij heeft bloofd daroom word hij zoo groot..

  Dat is Erdoğanse kraht opreht en doen wat hij bloofd,,

  Amerka heeft de hulp aangekondig,,

  Bommen gooien en weg wezen
  Dat past niet in Erdoğans hoofd
  Eu zal moeten betalen,,

  En het geld zal niet naar Erdoğan
  Naar een internationale fonds voor heropbouw van syrie….

  Je moet eht dom zijn om in deze probaganda te trappen en je eigen negateif op te winden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here