21.2 C
Amsterdam

Turkije en Irak gaan samenwerken tegen PKK

Lees meer

Om de Koerdische Arbeiderspartij PKK beter te kunnen bestrijden gaan Turkije en Irak nauwer met elkaar samenwerken, zei de Turkse minister van Defensie Yaşar Güler gisteren. Hiervoor richten de landen een gezamenlijke militaire beweging op.

Dit bericht de Turkse krant Daily Sabah. Het is niet duidelijk wat het operatiecentrum inhoudtTijdens een iftar-bijeenkomst met de families van gesneuvelde Turkse soldaten in de provincie Kahramanmaras zei de minister de hoop te hebben het PKK-vraagstuk definitief op te lossen.

De Koerdische Arbeiderspartij staat in Turkije, maar ook in de Verenigde Staten en in de Europese Unie op de terreurlijst. Irak heeft de PKK nog niet als een terreurgroep geclassificeerd, maar heeft de Koerdische rebellenbeweging nu wel verboden, aldus Güler. Ook is Irak nu bereid, aldus de minister, om samen met Turkije een gezamenlijke operatie op te zetten. De lokale regering van Erbil staat positief tegenover dit plan, zei de minister.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal volgende maand Irak bezoeken. Ter voorbereiding van dit bezoek zijn Turkse en Irakese diplomaten overeengekomen een gezamenlijke commissie in het leven te roepen die als doel heeft terrorisme aan te pakken. Met terrorisme wordt de PKK bedoeld, niet IS.

- Advertentie -