8.1 C
Amsterdam

Turkije en Rusland praten verder over graanblokkade

Lees meer

Turkije en Rusland zullen doorgaan met het bespreken van een veilige zeecorridor vanuit Oekraïne naar de rest van de wereld. Dat bevestigen beide landen, meldt persbureau Reuters.

Zo’n zeecorridor is nodig voor de export van graan vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee. Maar Rusland blokkeert of bezet de havens sinds de oorlog. Ook is de Zwarte Zee bezaaid met zeemijnen. De Volkskrant meldt dat het geconfisqueerde graan heimelijk naar Ruslands bondgenoot Syrië wordt verscheept.

Door de Russische blokkade dreigt een wereldwijd graantekort. EU-buitenlandchef Josep Borrell spreekt van een ‘echte oorlogsmisdaad’ omdat in arme plekken in de wereld hongersnood dreigt.

Als het aan NAVO-lid Turkije ligt, worden er drie zeeroutes uitgestippeld vanuit de enige zeehaven die Oekraïne nog wel in bezit heeft: die van Odessa. Van hieruit zouden zowel Oekraïense en Russische voedselwaren verscheept kunnen worden.

Het Turkse initiatief wordt gesteund door de Europese Unie, maar de Oekraïners hebben behoedzaam gereageerd. Zij zijn naarstig op zoek naar manieren om het graan via een landroute – dus onafhankelijk van de Russen – weg te krijgen.

Turkije heeft al gesprekken gevoerd met Rusland en de VN over de corridor, maar zei dat meer gesprekken nodig zijn voor een deal.

Om de export van Oekraïens graan weer op gang te krijgen, zou Turkije ook een ‘graantop’ willen plannen tussen Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties. Dat meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

- Advertentie -