11.3 C
Amsterdam

Ankara gaat Turkse Nederlanders juridisch bijstaan na haataanval

Lees meer

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een online formulier uitgerold waarmee Turkse staatsburgers in het buitenland xenofobe voorvallen kunnen melden. Dat meldt de Turkstalige site van Deutsche Welle gisteren.

Het meldingsformulier is toegevoegd aan de websites van alle diplomatieke instanties van Turkije over de hele wereld. Turkse burgers worden uitgenodigd om incidenten van vreemdelingenhaat die zij hebben ervaren te melden.

Melders moeten de plaats, de datum en het type incident vermelden op het formulier. Op het formulier zijn incidenten onder verschillende types gecategoriseerd: ‘aanval’, ‘gewapende aanval’, ‘brandstichting’, ‘dreigbrief’ of ‘andere’. Van de persoon die melding doet wordt ook gedetailleerde informatie gevraagd.

Na de melding wordt de melder gecontacteerd en wordt er een onderzoek uitgevoerd, om te kijken of het echt gaat om een xenofoob incident. Als dat het geval is, dan biedt de Turkse diplomatieke dienst juridische hulp aan de slachtoffers van vreemdelingenhaat aan. Als de Turkse autoriteiten het nodig achten, nemen zij ook contact op met de autoriteiten van het desbetreffende land.

Duitsland en Nederland zijn de afgelopen tijd opgeschrikt door anti-islamitische aanvallen, onder meer op moskeeën van de Turkse moskeekoepels Diyanet en Milli Görüs. Vorig jaar februari vond in de Duitse stad Hanau een extreemrechtse aanslag op moslims plaats, waarbij vijf Turkse staatsburgers de dood vonden.

Ook zonder dat er slachtoffers hoeven te vallen, is de situatie zorgelijk voor moslims in Nederland en de rest van Europa, aldus Turkije. Het land van president Erdogan, die zich opwerpt als leider van de islamitische wereld, geeft al langer af op Westerse landen omdat het daar steeds onveiliger zou worden voor moslims. Turkije wil ook geregeld rapporteren over moslimhaat in Nederland en andere Westerse landen.

- Advertentie -