19.3 C
Amsterdam

Turkije deporteert gevluchte Syrische journalist om bananen-video

Lees meer

De Syrische journalist Majed Shamaa zal door de Turkse autoriteiten het land uit worden gezet. De reden: een humoristisch bedoeld filmpje waarin hij ‘stiekem’ een banaan koopt en opeet.

Vorige week zei de Turkse overheid alle vluchtelingen te deporteren die op social media ‘provocatief’ bananen eten. Vluchtelingen doen dit als reactie op een straatreportage, waarbij een bezorgde Turkse burger zegt dat hij geen ‘bananen kan eten, en jullie (Syriërs, red.) kilo’s bananen kopen’.

Oppositiepoliticus Ömer Faruk Gergerlioglu is verontwaardigd over de arrestatie van Shamaa, die naar een uitzettingscentrum is gebracht. ‘Zulke onverdraagzaamheid voor kritiek! Stop dit schandaal, beschadig de reputatie van het land niet!’, twittert de parlementariër.

Persvrijheidswaakhond Committee to Protect Journalists eist dat Shamaa onmiddellijk wordt vrijgelaten. ‘De Turkse autoriteiten geven niet alleen blijk van een gebrek aan gevoel voor humor, maar ook van een volslagen minachting voor persvrijheid en mensenrechten.’

De aanwezigheid van miljoenen Syrische oorlogsvluchtelingen leidt al enige tijd tot heftige reacties, verder opgestookt door de seculiere oppositie. De Turkse regering ging daar lange tijd niet in mee, maar is de laatste jaren daar steeds gevoeliger voor geworden.

Vluchtelingen worden steeds vaker zonder pardon het land uitgezet, of aan de grens gestopt en gemarteld.

- Advertentie -