20.7 C
Amsterdam

‘Turkije kan na Oekraïne meeste schade gaan ondervinden van oorlog’

Lees meer

De Turkse economie kan, na Oekraïne zelf, wereldwijd de meeste schade ondervinden van de oorlog in Oekraïne. Dit beweert Alaattin Aktas, columnist voor Dünya, het belangrijkste financiële dagblad van Turkije.

Rusland kan financieel worden getroffen door westerse sancties, maar de olieprijzen stijgen ook als gevolg van de oorlog en dit is weer voordelig voor Rusland. Ondertussen zullen de financiën van Turkije, dat afhankelijk is van buitenlandse energiebronnen, hard worden getroffen op een moment dat de inflatie al aan het stijgen was, aldus de columnist.

De Turkse lira verloor vorig jaar 44 procent van haar waarde en zakt nog steeds. Turkije hoopte veel toeristen het land binnen te lokken, maar de oorlog in Oekraïne gooit roet in het eten. Russen en Oekraïners maken normaal meer dan een kwart van het totale aantal toeristen in Turkije uit. Vanwege de oorlog zullen velen van hen nu niet Turkije bezoeken deze zomer, zegt Aktas.

De columnist vreest dat de nabijheid van Turkije bij het conflict in Oekraïne ook Europese en andere westerse toeristen zal afschrikken om het land te bezoeken. In 2019 kwamen 39,5 miljoen mensen naar het land voor vakanties. Vorig jaar waren dat er vanwege de coronapandemie maar 24,7 miljoen.

- Advertentie -