18.9 C
Amsterdam

Turkije weert migranten van vluchten naar Belarus om grenscrisis Polen

Lees meer

Turkije verzet zich tegen pogingen het land ‘af te schilderen als onderdeel van het probleem’ in de migrantencrisis langs de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Het heeft ook maatregelen genomen om de instroom van vluchtelingen naar Wit-Rusland in te perken.

Minsk wordt ervan beschuldigt migranten aan te moedigen naar Belarussisch grondgebied te komen, om hen vervolgens te dwingen over te steken naar Polen. Duizenden migranten zitten op dit moment klem in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland.

De Europese Unie en Polen verdenken Turkish Airlines ervan het reizen voor migranten naar Wit-Rusland te hebben gefaciliteerd. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent partij in deze kwestie te zijn. Het land beschouwt de Westerse ‘aanval’ op Turkish Airlines als ‘opzettelijk’, schrijft de Turkse nieuwssite Duvar.

Turkish Airlines zei dinsdag al dat de beschuldigingen ongegrond waren. Turkish Airlines is voor 49 procent eigendom van de Turkse staat.

‘Europa moet ophouden met elke keer met de vinger naar Turkije te wijzen. Ankara wist niet eens dat Turkish Airlines indirect betrokken was bij de migratiecrisis in Belarus’, twittert ook de Turkse journalist Ragip Saylu van nieuwswebsite Middle East Eye. ‘Waarom zouden ze geen tickets mogen verkopen aan passagiers met een geldig visum?’

Ondertussen is Turkije wel met de EU overeengekomen dat het toezicht zal houden op vluchten naar Belarus, om te voorkomen dat die worden gebruikt om migranten naar de Poolse grens te vervoeren. Burgers uit Syrië, Irak en Jemen kunnen niet langer vanuit Turkije naar Belarus vliegen.

- Advertentie -