14.5 C
Amsterdam

Turkije ontkent gerucht 1 miljoen Palestijnse vluchtelingen op te nemen

Lees meer

De Turkse autoriteiten ontkenden gisteren de geruchten dat Turkije van plan is om een miljoen Palestijnse vluchtelingen uit de Gazastrook op te nemen. Dit bericht de Turkse website Turkish Minute.

In Turkije gonsde het de afgelopen tijd van geruchten over een mogelijke vluchtelingendeal, na een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken aan Turkije om de Gazacrisis te bespreken. Op Turkse social media werd gesuggereerd dat dit bezoek verband hield met een mogelijke vluchtelingendeal, waarbij Blinkens verwijzing naar evacuaties uit Gaza als bewijs werd aangehaald.

Ook de Turkse oppositiepartij CHP pikte de geruchten op. CHP-prominent Namik Tan schreef op X dat de sociale voorzieningen in Turkije al zwaar onder druk staan, vanwege alle vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en verschillende Afrikaanse landen. De komst van een groot aantal Palestijnse vluchtelingen zou de spanningen kunnen verergeren, aldus Tan.

De geruchten werden uiteindelijk zo hardnekkig, dat de Turkse autoriteiten besloten die tegen te spreken. volgens Turkije zijn de geruchten ongegrond. Turkije zet zich in voor de veiligheid van Palestijnse burgers op hun eigen grondgebied, in plaats van dat Turkije haar grenzen opent voor Palestijnse vluchtelingen.

Palestijnen in de Gazastrook hebben het verschrikkelijk zwaar, vanwege de wekenlange Israëlische vergeldingsaanvallen. Hierbij zijn meer dan 10.000 mensen omgekomen, waaronder 4.000 kinderen.

- Advertentie -