14.2 C
Amsterdam

‘Turkije overweegt dialoog met Syrië’

Lees meer

De Turkse regering overweegt weer een dialoog aan te gaan met het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Dit beweren anonieme bronnen in de Turkse krant Hürriyet.

Turkije zou via een dialoog met Assad de invloed van de Syrisch-Koerdische YPG, die tegen IS en pro-Turkse jihadisten streed en nu een autonome regio in Noordoost-Syrië bestieren, willen inperken. Turkije ziet de YPG als een aan de PKK gelieerde terroristische organisatie.

Volgens Hürriyet zou een dialoog met Assad ook kunnen leiden tot de terugkeer van zeker de helft van de meer dan drie miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije wonen.

De anonieme bronnen beweren dat Rusland tot dusver nieuwe betrekkingen tussen Ankara en Damascus hebben tegengehouden. Maar nu Rusland bezig is met de oorlog in Oekraïne, zou er ruimte zijn ontstaan om de Turks-Syrische betrekkingen te herstellen.

Turkije is de laatste tijd druk bezig om de betrekkingen met andere landen te verbeteren, onder meer met Israël, Armenië en Saoedi-Arabië.

- Advertentie -