17.3 C
Amsterdam

‘Turkije plant juridische stappen na spionage in Nederlandse moskeeën’

Lees meer

Volgens Turkse media bereidt Ankara zich voor op juridische stappen tegen Nederland omdat hier gemeenten undercoveronderzoeken hebben uitgevoerd in moskeeën en islamitische organisaties.

Volgens deskundigen mag je niet zomaar undercover onderzoek doen naar ‘verdachte’ organisaties en zijn de onderzoeken daarmee illegaal. Bronnen binnen het Turkse ministerie zeggen dat Nederland de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens heeft geschonden en er dus een juridische basis is om Nederland te vervolgen.

Bijna 150 Turks-Nederlandse moskeeën vallen onder de Islamitische Stichting Nederland (ISN), dat gelieerd is aan Diyanet, het Turkse orgaan dat de soennitische staatsgodsdienst in ere houdt. Turkije leidt Diyanet-imams op en stuurt ze naar Nederland om te preken in Turks-Nederlandse moskeeën, terwijl Turkije hun salaris blijft betalen.

Vorig jaar oordeelde de Kamercommissie tegen ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’ dat Ankara via Diyanet grip houdt op Turkse Nederlanders.

Rotterdam, Delft, Almere, Eindhoven, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal, Helmond en Ede gaven opdracht tot dergelijke onderzoeken. Er staan verscheidene Turks-Nederlandse moskeeën in deze gemeenten, al is het nog niet helemaal duidelijk in welke moskeeën precies onderzoek is gedaan.

Ook moslimorganisaties in Nederland reageren geschokt op de onthulling van NRC. De Rotterdamse moskee-koepel SPIOR spreekt over ‘staatsislamofobie’. De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland pleit voor een ‘nationale coördinator tegen islamofobie’ om dit soort misstanden in de toekomst te voorkomen.

- Advertentie -