12 C
Amsterdam

Turkije: pro-Koerdische oppositiepoliticus tóch vrijgelaten

Lees meer

De Turkse politicus Ömer Faruk Gergerioglu van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP is tóch vrijgelaten uit de gevangenis van Ankara.

Het Constitutioneel Hof had eind vorige week bepaald dat het intrekken van zijn status als parlementariër en zijn arrestatie illegaal waren. Maar dit leidde niet tot de vrijlating van Gergerioglu. Ook zijn zoon (foto, rechts), die voor de vrijlating van zijn vader demonstreerde, werd maandag opgepakt. Inmiddels is hij ook weer op vrije voeten.

Gergerioglu werd in april gearresteerd en kreeg tweeënhalf jaar cel voor ‘het maken van PKK-propaganda’, vanwege berichten die hij vijf jaar geleden op social media had geplaatst. De PKK is een gewapende Koerdische groepering die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst.

Ook werd hij om diezelfde reden geroyeerd als lid van het Turkse parlement. Een procedire om zijn verbanning weer omgedaan te maken loopt nog.

De HDP van Gergerioglu is de op één na grootste oppositiepartij van Turkije. De partij hangt nu een verbod boven het hoofd, omdat de regering haar beschuldigt van banden met de PKK.

HDP-politici worden keihard aangepakt door de regering. Zo werden voormalige HDP-leiders Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag in 2016 gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Zij zitten nog steeds achter de tralies.

- Advertentie -