21.2 C
Amsterdam

Turkije: provincie Istanbul gaat ongedocumenteerde Syriërs deporteren

Lees meer

De provincie Istanbul gaat ongedocumenteerde Syrische vluchtelingen terugsturen. Ze moeten voor 20 augustus terugkeren naar de plaats in Turkije waar ze voor het laatst geregistreerd stonden.

In Turkije leven nu zo’n 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. Meer dan vijfhonderdduizend zijn neergestreken in Istanbul en omgeving, waarvan ongeveer tweehonderdduizend in een andere stad geregistreerd staan.

Normaal mogen Syrische vluchtelingen de Turkse steden niet verlaten waar ze worden geregistreerd. Maar veel Syriërs trekken naar de grote steden, waar gemakkelijker werk te vinden is.

Onder autochtone Turken is er een groeiend verzet tegen Syrische nieuwkomers, omdat zij concurreren op de arbeidsmarkt. En het gaat nu slecht met de Turkse economie. Dat de oppositie in de stad Istanbul de gemeenteraadsverkiezingen van juni heeft gewonnen, komt ook door het groeiende onbehagen onder Turkse kiezers over Syrische vluchtelingen.

Het provinciale bestuur van Istanbul, dat in handen is van de Erdogans AKP, wil ongedocumenteerde Syrische vluchtelingen dan ook voor 20 augustus weg hebben. De vluchtelingen die voor die tijd niet zijn vertrokken, worden met dwang gedeporteerd.

Ook op landelijk niveau worden de Syrische vluchtelingen steeds meer als een probleem ervaren. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu wil dat de Europese Unie Turkije gaat helpen met het aanpakken van de vluchtelingenkwestie. ‘Stroop je mouwen op en help Turkije om dit op te lossen, doe niet alsof’, stelt Soylu. ‘De regeringen van de EU-landen houden het nog geen zes maanden vol als we de vluchtelingenstroom niet tegenhouden.’

De laatste weken zijn er honderden Syrische vluchtelingen opgepakt in Turkije en naar gebieden in Noord-Syrië gestuurd, schrijft The Washington Post. Het is niet duidelijk om hoeveel vluchtelingen het precies gaat. Mensenrechtenadvocaten maken zich grote zorgen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet reageren op vragen van de krant.

- Advertentie -