17.3 C
Amsterdam

Turkije arresteert ruim 100 dissidente studenten aan universiteit Istanbul

Lees meer

Gisteravond zijn 159 demonstranten bij de Turkse Bogazici Universiteit in Istanbul gearresteerd, melden Turkse media. 

Studenten en docenten aan deze universiteit demonsteren al wekenlang tegen de nieuwe rector, benoemd door president Erdogan. Ze vrezen dat hij de academische vrijheid de nek om zal draaien op deze universiteit, die van oudsher op het Westen gericht is.

Na een serie protesten en arrestaties rond de universiteit, eerder dit jaar, kozen de studenten voor protest in de vorm van tentoonstellingen en concerten rond de campus. Dit weekend veroordeelde de regering een kunstwerk van LHBT-betogers met daarop de Ka’aba, het centrale heiligdom in Mekka. Toen de studenten gisteren vakbonden en partijen opriepen mee te protesteren, sloot de politie de hoofdingang van de universiteit af (foto) en werden tientallen studenten ingerekend.

De nieuwe rector Meli Bulu, een prominent binnen Erdogans AKP, wilde aanvankelijk nog met de studenten in gesprek. Bulu ging naar de campus en hield een verhaal, waarin hij ook vertelde dat hij dol was op de metalband Metallica. Maar toen de demonstraties bleven voortduren, heeft hij zich opgesloten in zijn kantoor.

De nationalistisch-seculiere CHP, de grootste oppositiepartij in het land, roept Bulu nu op te vertrekken uit de universiteit en ‘deze lelijke situatie’ te beëindigen.

Veel wetenschappers zetten vraagtekens bij de academische prestaties van Bulu, die sinds de militaire coup van 1950 de eerste rector is die buiten de universiteit zelf om benoemd is. De rector heeft zich schuldig gemaakt aan plagiaat, zeggen ze. Bulu ontkent en zegt dat hij slechts vergeten was om voetnoten te plaatsen.

- Advertentie -